Publicerad den

av

inom

Allt mer eller alltmer?

Att skriva korrekt svenska är viktigt, och ibland uppstår frågan om vissa uttryck ska skrivas ihop eller isär. En vanlig fråga är: ska det vara ”allt mer” eller ”alltmer”? Här reder vi ut vilket sätt som är rätt och varför.

Språkrådets rekommendation

Enligt Språkrådet, som är Sveriges officiella organ för språkvård och språkriktighet, ska ”alltmer” skrivas ihop som ett ord. Anledningen är att det anses vara ett så kallat fast uttryck, vilket innebär att det är ett inarbetat uttryck som fungerar bäst som ett enda ord.

Historisk utveckling

I äldre svenska texter kunde man ibland se att ”allt mer” skrevs isär. Men språket utvecklas ständigt, och i modern svenska har det blivit norm att skriva ”alltmer” ihop. Detta speglar en allmän trend i språket där sammansatta ord blir allt vanligare.

För- och nackdelar med olika skrivsätt

Att skriva ”alltmer” ihop har flera fördelar. Det gör texten mer lättläst och flytande. Att hålla sig till denna regel hjälper också till att undvika missförstånd och inkonsekvenser i texten. Å andra sidan kan vissa anse att isärskrivning, som ”allt mer”, tydliggör de enskilda delarna av uttrycket. Men detta är mer en stilfråga än en språkriktighetsfråga.

Exempel på användning

För att ytterligare klargöra hur ”alltmer” används i meningar, här är några exempel:

  • ”Hon blir alltmer stressad inför tentan.”
  • ”Teknologin utvecklas alltmer snabbt.”
  • ”Företaget expanderar alltmer internationellt.”

Vad säger andra källor?

Förutom Språkrådet stöds rekommendationen att skriva ”alltmer” ihop även av andra auktoritativa språkkällor, som Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svenska språknämnden. Dessa källor fungerar som riktlinjer för korrekt svenska och bidrar till att standardisera språkanvändningen.

Varför det är viktigt att skriva rätt

Att följa språkliga rekommendationer är viktigt av flera skäl. Det underlättar förståelsen, minskar risken för missförstånd och gör texter mer professionella och trovärdiga. Genom att skriva ”alltmer” enligt rekommendationerna visar du att du har goda språkkunskaper och respekt för språkliga normer.

Hur man undviker vanliga skrivfel

För att undvika vanliga skrivfel, kan det vara bra att ha några tumregler i åtanke. Använd alltid en uppdaterad ordlista som referens, var noggrann med korrekturläsning och var medveten om språkliga rekommendationer. Detta hjälper dig att skriva mer korrekt och konsekvent.

Språket förändras

Det är viktigt att komma ihåg att språket är levande och ständigt förändras. Vad som anses vara korrekt idag kanske inte var det för hundra år sedan, och det som är korrekt idag kan förändras i framtiden. Att vara öppen för förändringar och att hålla sig uppdaterad med språkliga riktlinjer är nyckeln till god språkkunskap.

Rätt sätt att säga alltmer

Det rätta sättet att skriva är ”alltmer”. Genom att följa Språkrådets rekommendation och skriva ”alltmer” som ett ord, säkerställer du att din text är korrekt och lätt att förstå. Så nästa gång du undrar om det ska vara ”allt mer” eller ”alltmer”, kom ihåg att det är ”alltmer” som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *